另一种诗意:天津大学新校区综合体育馆

编辑: 高天霞 | 2016-11-18 12:00 | 分享  

01li1

天津大学新校区的综合体育馆

 

李兴钢建筑工作室为天津大学新校区设计了综合体育馆。体育馆位于校前区北侧,建筑主体包含室内体育活动中心和游泳馆两大部分,以一条跨街的大型缓拱形廊桥将两者的公共空间串通为一个整体,并形成一个环抱的入口广场,沟通建筑东西和南北。

The Gymnasium of New Campus of Tianjin University is located in the north of the front zone of the campus. The main buildings include an indoor sports center and a natatorium. The public spaces of these two buildings are linked by a large arch bridge which encloses an entrance plaza and connects the entire building.

 

 

01li2

游泳馆室内,采用高侧窗采光

01li3

李兴钢的设计草图

01li4

跨街廊桥将体育活动中心和游泳馆串通为一个整体

01li5

体育馆的区位图

 

体育馆视频

 

各类室内运动场地,依其对平面尺寸、净空高度及使用方式(专用或兼用)的不同要求,紧凑排列,并以线性公共空间(公共大厅、缓拱廊桥和游泳馆门厅)叠加、串联为一个整体,不仅增强了整个室内空间的开放性和运动氛围,而且天然造就了错落多样的建筑檐口高度,以及高效而舒展的平面布局。

According to the respectiv erequirements towards the plan dimension, headroom, and usage (dedicated or multi-purpose), the multiple indoor sports fields are compactly organized and connected by the linear public spaces (the public hall, the arch bridge, and the lobby of swimming pool). This kind of design strategy largely not only enhances the openness and sports atmosphere of the interior spaces but also creates diverse eave heights and an efficient and easy-going layout.

 

01li6

体育馆西南侧俯瞰

01li7

体育馆西立面(局部)


设计强调在几何逻辑控制下对建筑基本单元形式和结构的探寻,重复运用和组合这些单元结构,以生成特定功能、光线及氛围的建筑空间。

The design mainly focuses on how to logically organize and repeat the basic unit of the form and structure to generate specific function, light environment, and atmosphere within each space.

 

01li8

体育馆公共大厅,直纹曲面形屋面

 

室内体育中心的公共大厅屋面采用了波浪形渐变的直纹曲面形屋面(空心密肋屋盖结构),其东侧长达140米的室内跑道,不仅为大厅带来凸显屋面形状的自然光线和向远处延伸的外部景观,而且那些奔跑于架高跑道上的人,也成为可由室内外空间中欣赏的独特风景,彰扬建筑的运动主题。

The public hall of the indoor sports center adopts ruled curve surface roof of a gradient wave-shape (hollow ribbed roof structure), with a 140-meter-long indoor overhead track, which forms a great light environment and infinite landscape. The exercisers who are running on the overhead track naturally become a part of the landscape, showing the sports spirit of the architecture.

01li9

 

体育馆功能分析轴测

 

运动场地空间的屋顶和外墙,使用了一系列直纹曲面、筒拱及锥形曲面的钢筋混凝土结构单元,带来大跨度空间和高侧窗采光,在内明露木模混凝土筑造肌理,在外形成沉静而多变的建筑轮廓,达到建筑结构、空间与形式的统一。为此,建筑师在结构设计和施工、工法、精度控制等方面进行了大量主导性工作。

The roof and the exterior walls of the sports space use a series of reinforced concrete structure of ruled curve surfaces, barrel arches and conical surfaces which provide long span space and high side window daylighting. The tectonic texture of the wooden mold concrete is exposed inside, and the architectural outline of silence and diversity is formed outside, achieving the perfect unity of the building's structure, space, and form. As a result, the architects have done a large number of leading work in the structural design, construction, engineering, precision control and other aspects.

 

01li10

屋顶鸟瞰,沉静而多变的建筑轮廓

01li11

波浪形渐变屋顶

 

建筑外部材料主要采用清水混凝土饰面结合具有天津大学老校区建筑特色的深棕红色页岩砖拼贴饰面;室内还采用了具有吸音功能的本色木丝板材墙面和结合了空调、风道、风口的本色欧松板材固定座椅,以增加空间的温暖感和舒适性。

The main material of the facade are bare concrete and red-brown colored bricks,which is the iconic architecture material of the old Tianjin University campus. The interior space of the gymnasium also usage of contains sound absorption wood panel of natural color and OSB board of natural color for seat fixture and air-condition, air-pipes and wind pots in order to enhance the warmth and comfort of the space.

 

01li12

建筑外部采用清水混凝土结合深棕红色页岩砖拼贴饰面

01li13

游泳馆外砖墙凹入空间

 

相比于时下很多通过表观处理而获得的夸张、恣意的建筑形象,本设计中裸露的结构产生的建构之美,以及由此带来的沉静、朴素和富有韵律的空间,则呈现出一种更加恒久的特征和诗意。

Compared with the architectural image of the exaggerated and arbitrary through the decoration nowadays, this design exposes the structure to access the beauty of tectonic, resulting in the space of silence, plain and rhythm, presenting more permanent poetic of space.

 

01li14

游泳馆室内

01li15

体育馆室内筒拱顶

01li16

体育馆自西向东看室内直纹曲面顶

01li17

体育馆自东向西看室内直纹曲面顶

01li18

自西向东看体育馆室内直纹曲面顶

01li19

自东向西看体育馆室内直纹曲面顶

01li20

体育馆屋盖轴测图

01li21

体育馆锥筒及屋顶结构细部

01li22

锥筒结构细部(游泳馆)

01li23

锥筒轴测图和锥筒模板图

01li24

体育馆楼梯人视图

 

01li25

总平面图

 

 

 

 

01li26

一层平面图

09二层平面图

二层平面图

01li28

剖面图

 


项目名称:天津大学新校区综合体育馆
设计团队:李兴钢 张音玄 闫昱 易灵洁 梁旭
结构设计:任庆英
建设地点:天津
设计时间:2011年2月-2013年8月
竣工时间:2015年11月
用地面积:75000 平方米
建筑面积:18362 平方米
建筑摄影:孙海霆、张广源、李兴钢

Gymnasium of new Campus of Tianjin University
Design Team: Li Xinggang, Zhang Yinxuan, Yan Yu, Yi Lingjie, Liang Xu
Structural design: Ren Qingying
Location:Tianjin
Year of design: 2011.02-2013.08
Completion:2015.11
Floor area: 75,000 sqm
Site area: 18,362 sqm
Photography:Sun Haiting, Zhang Guangyuan, Li Xinggang


版权声明:本文已获李兴钢建筑工作室授权,转载请通过邮件或电话与有方新媒体中心取得授权。

投稿邮箱:

分享到:

发表评论

提交评论

点击更换验证码 点击图片更新验证码
验证码:
订阅有方最新资讯