MVRDV:流动曲线的Casa Kwantes住宅

编辑: 林楚杰 | 2017-03-15 14:30 | 分享  

MVRDV

Email:

Casa Kwantes MVRDV 13

Casa Kwantes住宅 © Ossip van Duivenbode

 

近日,MVRDV设计的Casa Kwantes私人住宅建成。坐落于荷兰鹿特丹西南向、建筑面积为480平米的Casa Kwantes,地处一所旧医院的拐角区域。在保证业主住居私密性的的前提下,该宅有着十分开放的空间及日光。从街道上的角度上,透过外面砖墙的开口,仅能瞥见些许室内空间和家庭的生活。沿着一堵带有Celosia风格的砖墙,朝着一个微妙的缩进式入口前行,访者将被引导到一个封闭无光的门厅。而在住宅的另一面,整个房子完全朝南敞开,空间围绕着中心的一棵橄榄树布置开来。

 

Casa Kwantes MVRDV Urban plan Ground Floor 1

总平面

Casa Kwantes MVRDV 03

Casa Kwantes MVRDV 02

Casa Kwantes MVRDV 04

入口门厅 © Ossip van Duivenbode

 

Casa Kwantes bases itself around the clients’ desire for seclusion and privacy, whilst having a maximum of daylight and open living spaces. From the road, the bare brick wall offers only a partial glimpse into the property and family life through an opening of the white brickwork façade - a subtle indented entrance leading into an initially dark and enclosed entrance hall. In contrast, the reverse of the property completely opens up to the south with curved windows following the entire winding façade wrapped around a central olive tree.

 

Casa Kwantes MVRDV 15

Casa Kwantes MVRDV 16

Casa Kwantes MVRDV 19

曲线型的露台与庭院 © Ossip van Duivenbode

 

过了门厅后,视线随即开阔,光线极佳的起居出现在眼前。门厅这堵延续的砖墙,同时也是通往车库和楼梯的入口。该层的室内空间,全部作为起居和书房,共同包围着有着曲线边界的庭院。起居室的核心为一个定制的长条型木壁橱,里面藏有地下室、客用洗手间、橱柜、储藏室等辅助功能空间。在室内,其延伸到室外的铺地,使得庭院成为“室内的一部分”。此外,住宅内部有着一个小型的地下室可作为额外的储藏空间;在庭院一侧有着采光极好的天井,住在房子里的人可以邀请亲友在此烧烤,享受荷兰的夏天。

 

Casa Kwantes MVRDV 17

Casa Kwantes MVRDV 18

Casa Kwantes MVRDV 12

室内的长条型木壁橱 © Ossip van Duivenbode

 

The 480㎡ private home designed by MVRDV has a distinct night-daytime separation. It is located in the west of Rotterdam area on a corner plot of the site of an old hospital. On entering through a curved indent in an otherwise flat and mysterious façade with Celosia brickwork detail, visitors are led into the entrance hall. Stepping into the property, it suddenly opens into the well-lit living spaces of its curved and fluid interior. This continuous wall also serves as an entrance to the garage and staircase. The living room and library take up the rest of the space, wrapped around a curvaceous and carved out courtyard that frames the focal point of the house, the tree. The living room’s backbone is a long fitted closet of wood hiding all domestic functions including the basement, entrance, guest toilet, kitchen cabinets and pantry. The flooring from inside continues outside and essentially turns the courtyard into an extension of the house i.e. as an exterior room. There is a small basement for extra storage, and in addition, a sun trap patio at the bottom of the garden which provides an extra paved barbeque space for Dutch summer days.

 

Casa Kwantes MVRDV concept step

生成概念图

Casa Kwantes MVRDV  concept in plan

平面概念图

 

为了环保的需要,住宅安置了地热泵、热传导系统及屋顶太阳能板。太阳能板的运用,补充了住宅的玻璃墙面散失的热量,并且生产足够用于电力供给的能源,使得这一住宅有潜力成为一座完全自给自足的建筑。所有的这些设务都将在明年逐步测试使用。在夏天的时候,虽然起居室的室内会有日晒,但因为上层轻微的悬挑设计,使得室内也有阴凉的地方。在Casa Kwantes住宅整个的设计过程中,设计团队始终保持与业主有着紧密的交流,以求打造一个为业主量身定造的家。

 

Casa Kwantes MVRDV 01

Casa Kwantes MVRDV 06

Casa Kwantes MVRDV 11

室内与庭院空间 © Ossip van Duivenbode

 

In order to maintain a responsible environmental footprint, the house has discreetly installed a ground source heat pump, heat exchange system and a roof with solar panels. The solar panels compensate for energy lost from the house’s glazing producing enough energy for it to run entirely on electricity. Casa Kwantes has the potential to become entirely self-sufficient and these installations will be tested in the course of the next year. The living spaces absorb the most sunlight yet for summer months, they have sun shading due to floors cantilevering out slightly. The design process of the home closely followed MVRDV’s commitment to working closely with clients throughout. With almost daily communications, the end result comes as close to a tailor-made home as possible.

 

Casa Kwantes MVRDV 08

Casa Kwantes MVRDV 09

Casa Kwantes MVRDV 10

室内局部 © Ossip van Duivenbode

 

在Casa Kwantes住宅附近新建的房子,大多采用了现代而本土化的设计。而带着1930年代现代主义解读痕迹的Casa Kwantes住宅,在回应了市政当局的复古建筑要求的同时,以其乳白色的砖材、落地玻璃立面的运用、开放和封闭空间的反差,使得人们不禁思考,在当地是否需要有一个更加前卫的建筑?

 

Casa Kwantes MVRDV 05

夜景 © Ossip van Duivenbode

 

When balancing municipality requirements for a retro style architecture, the home became a contemporary take on 1930s modernism with its long, cream, shallow brickwork, full-height glazing, and the contrasting integration of the flat and fluid, open and enclosed, flexible and defined. As the newly built homes in the vicinity are more vernacular in their modernist approach, this variation on a more avant-garde architecture has the been subject of discussions with the municipality.

Casa Kwantes MVRDV Basement 1

地下层平面

Casa Kwantes MVRDV  Ground Floor

首层平面

Casa Kwantes MVRDV  First Floor

二层平面

Casa Kwantes MVRDV  Roof

屋顶平面

Casa Kwantes MVRDV  Section C-C

Casa Kwantes MVRDV  Section A-A B-B

剖面

Casa Kwantes MVRDV  Elevation BK - Laan

Casa Kwantes MVRDV  Elevation East

Casa Kwantes MVRDV  Elevation JvS - straat

Casa Kwantes MVRDV  Elevation South

立面

 

Project Name: Casa Kwantes
Location: Rotterdam, Netherlands
Year: 2014 - 2016
Design Team: Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries, Frans de Witte, Herman Gaarman, Arjen Ketting and Brygida Zawadzka
Client: Confidential
Size & Programme: 480m2 private residence
Budget: undisclosed
Partners
Engineer: IMd, NL
Installations: Techniplan, NL
Contractor: Villabouw Mattone, NL
Glass Façade: IFS Building Systems, NL
Interiors: DK Projects, BE


版权声明:本文由MVRDV授权有方发布,禁止以有方编辑后版本转载。

投稿邮箱:

——
6 0 1952

分享到:

发表评论

提交评论

点击更换验证码 点击图片更新验证码
验证码:
订阅有方最新资讯