丹麦纽灵文叙瑟尔剧院 Vendsyssel Theatre / SHL

编辑: 高天霞 | 2017-07-03 20:00 | 分享  

Schmidt Hammer Lassen Architects

www.shl.dk

Vendsyssel Theatre SHL1

丹麦纽灵文叙瑟尔剧院 Vendsyssel Theatre © Adam Mørk

 

过去的一个多世纪以来,在丹麦的首都哥本哈根外,第一座新建剧院——丹麦纽灵文叙瑟尔剧院诞生。文叙瑟尔剧院在今年成功举办初次公演后,第一个季度场场爆满。它由丹麦SHL建筑事务所设计,是一座拥有充满活力、功能多样化的建筑综合体,拥有4200平方米的剧院和文化空间,包括音乐厅、黑盒子、排练厅以及一个430座的围绕式多功能剧场。此外,建筑内并容纳了办公空间、宽敞的大堂、咖啡厅,拥有教室和化妆间的后台。地处纽灵市中心的文叙瑟尔剧院,可能会成为丹麦整个北部区域的文化生活推动剂。

A successful premiere marked the beginning of a sold out season at Denmark's first newly built theatre in over a century outside of the Danish capital Copenhagen. The 4,200 m2 theatre and culture building is designed as a dynamic and multifunctional complex that includes a Music hall, Black Box, Rehearsal hall and a 430 seat flexible hall which includes an"in-the-round" theatre. In addition, the building houses offices and spacious lobby area with café and backstage area with workshop and dressing rooms. With its central location in the heart of Hjørring, the theatre will become a dynamo for the entire region's cultural life.

 

Vendsyssel Theatre SHL2

 建筑外立面使用了红色耐候钢板 © Adam Mørk

Vendsyssel Theatre SHL9

剧院以一组连续的立方体块所组成 © Adam Mørk

 

剧院以一组连续的立方体块所组成。建筑外立面使用了红色耐候钢板,呈现出温暖的色彩,在白天与周边环境相得益彰;夜晚,立面的磨砂玻璃材质背衬着LED光源呈现出不同的色彩,营造了建筑与城市和入口广场之间的美学联系。

The building appears as a composition of cubic blocks. The warm rusty red corten steel facades correspond with its surroundings during the day, whilst the LED backed frosted glass facades illuminate in various colors during the evening; thus, creating an aesthetic link between the town, the front plaza and the theatre building.

 

Vendsyssel Theatre SHL10

LED光源呈现出不同的色彩 © Adam Mørk

Vendsyssel Theatre SHL11

剧院东立面夜景 © Adam Mørk

 

创始人合伙人John Foldbjerg Lassen: “我们希望让剧院成为纽灵都市中一座充满生命力的城市器官。它包含重要的文化性,在建筑设计语言上大胆而又不失它与纽灵市现有城市特质的联系。”

"It is our ambition that the building will manifest itself as a new living organism in the cityscape," says Founding partner John Foldbjerg Lassen. "It is a building which stands by its cultural significance and which dares to be different without taking focus away from the town's existing qualities."

 

Vendsyssel Theatre SHL12

一层入口局部 © Adam Mørk

 

建筑、功能以及体验的设计重点以5大主题在文叙瑟尔剧院上得到了体现:城市的地标、透明的建筑语言、强大的功能性、灵活性,以及不同的材质性。建筑最终以醒目的形式出现,成为一个实用的,既能用于举办活动,也能供人们在此休息的场所。

Architectural, functional and experiential emphasis has been placed on five main themes: Anchoring in the town, transparency, functionality, flexibility and materiality. The result is a striking building, which relates pragmatically to its function and which invites both active use and quiet breaks.

 

Vendsyssel Theatre SHL0

在剧院里小憩的市民 © Adam Mørk

Vendsyssel Theatre SHL4

剧院与广场相连 © Adam Mørk

 

剧院的设计希望让建筑为所有人提供参与并欣赏文化活动的机会。设计团队在广场上设计了固定的和临时性的活动和表演空间,观众们可以在剧场大厅宽敞的大台阶上欣赏、甚至是参与到这些表演中。

The approach to the building's design has been a pragmatic view of culture as an opportunity and experience for all. Therefore, space has been created for both scheduled and ad hoc events outside at the plaza, inside the foyer and on the grand staircase where visitors can choose to be spectators or even participate in the activities.

Vendsyssel Theatre SHL20

430座的围绕式多功能剧场 © Adam Mørk

Vendsyssel Theatre SHL19

© Adam Mørk

 

建筑内部采用了开放式的平面布局,确保了剧院内部在视觉和空间感上的连贯性。公众可达区域与传统剧院功能空间之间的界限在这里被模糊了。
Inside, an open plan solution ensures visual and physical connections across the building. The boundaries between publicly accessible areas and the more traditional theatre functions are blurred.

 

Vendsyssel Theatre SHL16

黑盒子 © Adam Mørk

Vendsyssel Theatre SHL18

墙面细部 © Adam Mørk

 

“我们的设计注重艺术家与观众之间的互动。在建筑内部,所有的主要空间都可以面向门厅打开,不同空间中所使用的玻璃和窗户,都为彼此建立起了视觉联系。表演大厅的一侧还能够面向室外广场打开。游客能够观赏到平日无法看见的表演者的‘后台’,表演者们也能从他们位于建筑顶层的休息室中看到观众。”
"We've designed emphasis on the interaction between artists and spectators. Inside, all the major halls can be opened to the foyer, the use of glass and windows in different rooms creates visual connections and the performers can get a glimpse of the public from their lounge on the top level."

 

Vendsyssel Theatre SHL15

音乐厅 © Adam Mørk

Vendsyssel Theatre SHL14

音乐厅 © Adam Mørk

Vendsyssel Theatre SHL Siteplan

基地平面图 © SHL

Vendsyssel Theatre SHL Siteplan 500

一层平面图 © SHL

Vendsyssel Theatre SHL ground floor plan

地下室平面图 © SHL

Vendsyssel Theatre SHL section

剖面图 © SHL

建筑师 Architect
Schmidt Hammer Lassen Architects
业主 Client
Hjørring Municipality 纽灵市政府
Realdania
面积 Area
4200m²
造价 Construction cost
€ 24 million ex. VAT
竞赛设计 Competition
2013, 1st prize in competition
当地设计师 Local architect
Arkitektfirmaet Finn Østergaard A/S
工程顾问 Engineers
Brix & Kamp A/S
ALECTIA A/S
景观设计 Landscape architect
LIW Planning Aps
其他顾问 Other consultants
Gade & Mortensen Akustik A/S
AIX Arkitekter AB
Filippa Berglund, scenography, architect maa
摄影 Photo
Adam Mørk


版权声明:本文由Schmidt Hammer Lassen Architects授权有方空间发表,欢迎转发禁止转载。

投稿邮箱:

关键词

SHL 剧院 北欧建筑

2 0 593

分享到:

发表评论

提交评论

点击更换验证码 点击图片更新验证码
验证码:
订阅有方最新资讯